Към съдържанието

Часовници – технологии

май 11, 2012

Понастоящем швейцарската часовникарска индустрия развива паралелно две технологии за производство на часовници. Едната това е електронната технология при аналогово-кварцовите часовници, които понякога са комбинирани с дигитален дисплей. Втората технология е механичната за производство на традиционните механични часовници, чиито произход датира още от 14 век.
Почти 90% от продукцията се пада на електронните часовници, които работят с батерия, най-вече аналогов тип часовници. Останалите 10% от продукцията са механични часовници, чиито износ има фундаментално значение за страната, тъй като те възлизат на 52% от износа на часовници.
При аналогово – кварцовите часовници сърцето на часовника е механизъм, който представлява интегриран кръг с огромен брой електронни компоненти, които са групирани заедно само на площ от няколко квадратни милиметра. Източникът на енергия това е малка батерия, която издържа продължително време. Времето е отделено от кварцов осцилатор, които вибрира от подаването на енергия от батерията. Кварцовите часовници са изключително точни благодарение на тяхната висока честота на трептене (32 kHz). Годишното отклонение на тези часовници е в порядъка на една минута, еквивалентно на по-малко от секунда на ден. Часовниците, задвижвани от батерия могат да бъдат два вида: часовници с аналогов дисплей и часовници с дигитален дисплей. При дисплея на дигиталните часовници се използват течни кристали, които получават импулси директно от механизма и по този начин показват времето. Понякога тези два типа часовници се комбинират в един – аналогово-дигитални часовници с два дисплея.
Втората технология за производство на часовници е механична. Традиционните механични часовници се състоят от над 130 елементи, събрани в три основни части, които са източника на енергия, направляващите части и дисплея. Броят на частите обаче е по-голям при по-сложните часовници, които показват дата, ден от седмицата, имат хронограф и т.н.
Комбинацията от тези две технологии – кварцова и механична води до появата на революционен трети тип технология, съответно на часовници с нов тип механизъм, които работи като традиционен кварцов механизъм, но енергията се създава по същия начин като при механичните механизми. Това е възможно посредством микрогенератор, който трансформира механичната енергия в електрическа.

Източник : www.chasovnici-bg.com

Реклами
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: