Към съдържанието

Часовници | Най-великите часовници на света

януари 12, 2012

С започването на Втората световна война, часовникарството и производството на часовници се превръща в забележителен тласък за развитието на часовникарското изкуство и за самите часовници. Оказва се, че военните действия и тактики са дело, което се обезсмисля без часовникарството.

Един от най-сполучливите часовници за онова изминало време е часовникът на Longines – Angle Horaire (1931 г/1938г)
Този часовник се заражда от авиацията. Благодарение на едно от най-големите събития в историята на авиационното дело – първият полет със самолет над Атлантическия океан. Този полет е осъществен на 25 май от американския пилот Чарлз Линдберг.
Линдберг носи на ръката си обикновен и най-класически часовник Longines, с който часовник не може да определи географската дължина, на която се е намирал. Това е причината той да се обърне към компанията на часовници със съвет и молба да се измисли часовник, който да определя географската дължина и ширина и който часовник да е снабден с полезни функции. През 1931 г. се появява часовника Longines Lindberg Angle Hour, който часовник и по-точно функциите на часовника се използват по-късно и от военните.

Другия часовник по важност е Officine Panerai Radiomir (1938 година)
Италиански военноморски сили започват войната и създават корпуса от гмурци Gamma Force, за които е нужен часовник с луминесцентни стрелки, които имат фосфоресциращо покритие и циферблат. Часовника Rolex вече имат водоустойчивия модел Oyster, който все още е несъвършен и крехък часовник, но на неговата основа се разработва часовника Officine Panerai Radiomir.
Стрелките на часовника, цифрите и циферблата на този часовник са украсени с луминисцентен фосфорен цвят на основата на радия, тъй като хората все още не били съвсем наясно за вредата от радиацията. Когато разбрали за тази вреда от радиация, запечатали часовниците в цимент и ги потопили на дъното на морето. Една наистина впечатляваща история за този модел часовник.
Няколко часовника обаче от тях оцеляват и са причината часовници Panerai да бъде върната към живот през 90-те години на миналия век.

Другия часовник е IWC Portuguese (1938), IWC Die Grosse Flieger Uhr (1939)

Това е първият часовник с морски хронометър. Той се появява благодарение на настойчивите клиенти и далновидността на компанията за часовници IWC. По времето, когато хората обичали малките, скромни и ежедневни класически часовници, португалските клиенти на IWC отиват в Шафхаузен да молят за големи, масивни и естетически разкошни часовници – част от тези часовници са представители на португалските военноморски сили. Те са достатъчно умни за да разберат, че тогавашното равнище на технологиите не позволява да се създадат достатъчно точни миниатюрни часовници. Резултатът все още буди възхищение както с техническото си съвършенство, така и с изумителния си вкус.
Компанията за часовници IWC успява да реализира и още една легендарна и брилянтна идея. На тях им е направена поръчка да създадат авиационен часовник за Luftwaffe за нуждите на германските военновъздушни сили.
Прочутите часовници Mark IX, използвани от британските въздушни асове, работят отлично, но на германците са им нужни часовници с по-функционални циферблати и по-големи възможности, които да им служат както нощем, така и при ярка дневна светлина. Резултатът бил часовник, който можел да функционира без проблеми на височина 7 км, докато английските самолетни двигатели се затруднявали да летят на височина над 4 км.
Часовника IWC Die Grosse Flieger Uhr (1939) се превръща в легенда, а през 2002 г. е пресъздаден от компанията и пуснат този модел часовник отново на пазара.

Уникалният Мъжки часовник Breitling Navitimer (1952)

Часовници Breitling също се готвят за войната и нейният часовник с хронометър Chronomat с подвижна рамка се ражда през 1942 г., в който часовник са събрани най-находчивите технологични нововъведения на Breitling и с негова помощ могат да се извършат многобройни сложни изчисления.

Реклами
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: