Към съдържанието

История на часовниците – Галилей

октомври 5, 2011

Галилей е един велик учен. Той е изобретател на редица практични неща. Едно ценно негово изобретение е часовниковото махало. Идеята за махалото на часовник се зародила в неговата работилница и по-точно от неговия полилей.

Поразително е, как едно просто явление предизвикало в главата на младия Галилей цял поток от идеи. Практик по природа, по-късно той предложил да се използват колебанията на махалото за измерване на неголеми времеви промеждутъци. Самият Галилей предложил проект за часовник, който да действа на основата на отмереното движение на махалото. Слепотата, която го сполетяла в края на живота му, попречила да осъществи този проект за махало на часовници. Той поръчал разработката за такъв часовник на сина си Винченцо и на ученика си Вивиани, които създали първия вариант на такъв часовник с махало. Много по-успешно с тази задача се справил Кристиан Хюйгенс, който се смята за изобретателя на механичния часовник.

Дълъг път е изминала техниката за измерване на времето след Галилей – от махалото, през джобните часовници и ръчните часовници, часовници с баланси и анкерни механизми, до съвременните варианти – кварцовите часовници, квантовите часовници и т.н. Точността на часовниците днес достига до милионни части от секундата за денонощие.
Революцията, извършена в техниката за измерване на времето, има за свое начало откритието на Галилей, което той направил преди повече от четири столетия с помощта на “вътрешния” си часовник – собствения пулс.

Реклами
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: